Kuchnia

Ryby

zapiekanka - ryba ze szpinakiem

Składniki:

4 filety soli (dorsza, łososia, pstrąga lub innej ryby)
szpinak liściasty (lub opakowanie szpinaku w sosie śmietanowym)
2 jajka
śmietana
czosnek
mieszaka przyprawy do ryb
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Brytfannę lub żaroodporną formę prostokątną wysmarować masłem. Rybę doprawić przyprawami, ułożyć filety w brytfannie. Świeży szpinak zblanszować, mrożone liście szpinaku z sosie śmietanowym rozmrozić na patelni i dusić ok.10-15 min aż sos zgęstnieje. Warstwę szpinaku położyć na rybie, polać mieszaniną jajek roztrzepanych ze śmietaną i doprawionych sola i pieprzem. Zapiekać ok. 20-30 min w piekarniku w 180-190 stopniach. Podawać z ryżem, pieczywem lub jako samodzielne danie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation