Kuchnia

Z Zapachem Kresu

Galaretka jarzynowa
Kresy24.pl - Wschodnia Gazeta Codzienna

Galaretka jarzynowa

Składniki:
200 g marchwi,
200 g zielonego groszku,
350 g ziemniaków,
200 g szynki,
2-3 jabłka,
sok cytrynowy,
6 łyżek majonezu,
3 łyżki śmietany,
150 ml rosołu,
5 jajek,
20 g żelatyny,
sól, pieprz, musztarda.

Jajka ugotować i obrać. Ziemniaki z marchwią ugotować i pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w drobną kostkę i skropić cytryną. Wymieszać jarzyny z jabłkiem i dodać sos. (Do sosu dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz).

W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia i dodajemy do jarzyn. Formę wyściełamy folią, układamy gotowane jajka, jarzyny i zalewamy przygotowaną masą. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation