Kuchnia

Z Zapachem Kresu

Rosja - Maslenitsa

Siedmiodniowy karnawał Maslenitsa, początkami sięgający jeszcze czasów pogańskich, co roku na przełomie zimy i wiosny obchodzi się w Europie wschodniej m.in. w Rosji.

W tym czasie spożywa się tu tradycyjne ruskie potrawy z blinami i pierogami na czele oraz uczestniczy w uroczystościach o wielowiekowej tradycji.

Maslenitsę powinno świętować się wspólnie, a więc w tym okresie rodziny i przyjaciele regularnie odwiedzają się na wzajem.

Maslenitsa to również czas suto zakrapianych alkoholem uczt, zatem na stole nie może zabraknąć oczywiście wódki.

Kilkudniowe biesiady połączone z paleniem ognisk kończy topienie kukły Maslenicy.

W taki sposób żegna się zimę i wita wiosnę.


podroze.gazeta.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation