Kuchnia

Z Zapachem Kresu

Ruskie naleśniki

Jest to szybki i fajny zamiennik pierogów ruskich dla tych, którzy nie mają czasu na mozolne lepienie.


Ciasto na 4 naleśniki:
około ¾ szkl. mąki ,
1 jajko,
1,5 łyżki oliwy i tyle wody mineralnej żeby wyszło dość gęste ciasto naleśnikowe

Wszystkie składniki miksujemy i smażymy na patelni bez tłuszczu.

Farsz:
około 100 gram sera białego,
około 4 ugotowane ziemniaki,
1 mała cebula,
pieprz czarny i ziołowy, sól, oliwa

Ser i ziemniaki mielimy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na około 2-3 łyżkach oliwy na rumiano, posypując delikatnie solą.

Ostudzoną cebulę dodajemy do sera i ziemniaków, doprawiamy pieprzem.
Na środku naleśnika nakładamy po porcji farszu i składamy.
Opiekamy chwilę ( około 3-5minut) na patelni bez tłuszczu żeby naleśnik się zarumienił.

Świetnie smakują także podane z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation