Kuchnia

Z Zapachem Kresu

Pieróg kapuściany po łotewsku

Składniki: 1 średnia biała kapusta, 100 g boczku, 1 łyżka kminku, 3 cebule, 5 jajek (jedno do ciasta, reszta do nadzienia), 1 szklanka mąki (można więcej – w zależności ile zabierze ciasto), pół szklanki mleka, olej roślinny.

Kapustę drobno posiekać, pokroić boczek. Kapustę posolić i włożyć do garnka, dodać trochę tłuszczu, kminek i boczek, gotować około 30 minut. Kapusta powinna puścić sok, w którym ma się gotować na małym ogniu. Cebulę posiekać i podsmażyć z boczkiem na złoty kolor. Kapustę z kminkiem wyłożyć na patelnię z cebulą i podsmażyć. Ugotować 2 jajka, drobno pokroić i wymieszać z kapustą. Nadzienie z kapusty trochę ochłodzić i dodać dwa kolejne jajka – ale surowe.

Teraz przygotowujemy ciasto. Wymieszać mąkę z 1 jajkiem, olejem roślinnym i mlekiem. Wyrobić jednolite ciasto i pozostawić na 15 minut. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nadzienie i skręcić w formie ruletu. Rulet zawinąć w gazę i delikatnie zanurzyć we wrzącej wodzie. Gotować 10-15 minut. Ostrożnie wyłożyć pieróg z gazy i piec w piekarniku około 15 minut. Pieróg kapuściany po łotewsku gotowy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation