Kuchnia

Z Zapachem Kresu

mokhrakula - gruzinski przysmak


ciasto

3 jajka
200g maki
150ml wody
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 plaska łyżeczka soli
1 plaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody

nadzienie

1 pomidor
50g zielonej cebulki
1 duży ziemniak
150g sera mozzarella
1 łyżka mielonej papryki
5 łyżek oleju



W misce ubijamy jajka z sola i cukrem. Dodajemy wodę, śmietanę i mieszamy; stopniowo dodając mąkę i sodę. Mozzarellę, pomidora kroimy w kostkę siekamy cebulkę, ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Warzywa dodajemy do ciasta.
Na koniec dodajemy olej, paprykę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie z odrobina oleju, i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.

Delikatnie odwracamy i smażymy kolejne 5min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation