Kuchnia

tarty na słodko

Tarta cytrynowa - Przepis na tartę cytrynową wg Ricka Steina
arta cytrynowa wg Ricka Steina

Składniki:

Spód:

175 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
około 1 łyżeczki wody (chłodnej)
szczypta soli

Masa:

6 jajek + 1 jajko do smarowania
175 ml soku wyciśniętego z 4-5 cytryn
250 g drobnego cukru (dałam 200 g)
150 ml śmietany 30-36%

1. Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałkami schłodzonego masła posiekać aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na min. 30 min.

Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa

2. Ciasto rozwałkować – najlepiej między kawałkami folii – i wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm.
Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 12-15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Wyjąć papier z kulkami/grochem i dalej zapiekać 3-4 minuty. Wyjąć foremkę i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty.

Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa

3. Cytryny umyć i sparzyć. Z 2-3 cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku i przecedzić przez sitko. Połączyć jajka z cukrem ale delikatnie, żeby nie zrobiła się piana. Do masy jajecznej dodać -mieszając- sok z cytryny i śmietanę a na koniec skórkę.

Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa

4. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 stopni. Upieczony spód w foremce wysunąć z półką z piekarnika na tyle aby ostrożnie wlać masę. Wsunąć delikatnie półkę z foremką z powrotem uważając, żeby nie rozlać masy. Piec 40-45 minut (masa wciąż powinna lekko się ruszać na środku bo do końca zgęstnieje w trakcie stygnięcia) Rick Stein nie poleca chłodzić jej w lodówce bo najlepsza jest pierwszego dnia.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation