Kuchnia

tarty na słodko

Tarta z rabarbarem i bezą - Przepis na tartę rabarbarową UgotujmyTo.pl
Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:

700 g rabarbaru
250 g drobnego cukru
starta skórka i sok z 3 pomarańczy
3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

Spód:

200 g mąki pszennej
25 g mielonych migdałów (lub orzechów)
115 g masła
2 łyżeczki cukru
1 żółtko zmieszane z 1 łyżeczką wody
dodatkowo: 1 żółtko

1. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały (lub orzechy) i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko szybko palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.



2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około 25 cm. Ciastem wyłożyć formę do tarty (forma o średnicy 23 cm) spód i brzegi, dobrze docisnąć a następnie spód podziurkować widelcem. Całość przykryć folią aluminiową i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15 minut. Następnie wyjąć foremkę, usunąć folię i kulki lub groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia.


3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby się nie rozgotował. Zdjąć rondel z ognia. Sok pomarańczowy zmieszać z mąką ziemniaczaną i dobrze mieszając dodać do rabarbaru. Wstawić ponownie rondelek na gaz i mieszając gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i dobrze wymieszać.



4. Białka ubić, następnie po trochu dodawać cukier, dobrze ubijając po każdej dodanej porcji.

5. Na upieczony spód wyłożyć masę rabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation