Kuchnia

tarty na słodko

Bawarska tarta ze śliwkami - przepis na tartę śliwkową UgotujmyTo.pl
Bawarska tarta ze śliwkami

Składniki:

1,5 łyżeczki drożdży instant lub 9 g świeżych drożdży
375 g mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka soli
3 jajka
125 masła (niesolonego)

Masa:

900 g śliwek
2 łyżki bułki tartej
2 żółtka
100 g drobnego cukru
60 ml śmietany 30-36%

1. Drożdże wymieszać z 60 ml ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i dodać cukier, sól, jajka i drożdże. Wymieszać a następnie wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne.

Tarta ze sliwkami Tarta ze sliwkami

2. Kawałki schłodzonego masła rozwałkować wałkiem a następnie po kawałku dodawać do ciasta i wyrobić aż będzie elastyczne.

3. Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1,5 do 2 godzin aż podwoi objętość. Formę o średnicy 28 cm wysmarować rozpuszczonym masłem (u mnie forma 24 cm plus 6 foremek na tartaletki) Wyjęte z lodówki ciasto lekko uderzyć ręką żeby je odgazować a następnie rozwałkować wałkiem na taką wielkość aby wyłożyć formę dociakając ciasto do spodu i brzegów formy. Odciąć wystające za krawędzie kawałki ciasta. Na spód tarty wysypać bułkę tartą a następnie wyłożyć umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki śliwki. Zostawić na 30-45 minut aby ciasto wyrosło w temperaturze pokojowej.


4. Piekarnik nastawić na 220 stopni wkładając do środka blaszkę lub kamień do pizzy. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i 60-65 g cukru. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto ze śliwkami, które przed włożeniem do piekarnika należy posypać 1/3 cukru czyli około 30-35 g. Pieczemy spód ze śliwkami około 5 min. Wyjmujemy i polewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika – zmniejszając temperaturę do 180 stopni! – i pieczemy 40-50 min. Pod koniec pieczenia można wierzch przykryć folią, żeby za bardzo się nie spalił. Oczywiście małe tartaletki będą wymagały krótszego czasu pieczenia.


Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation