Kuchnia

tarty na słodko

Tarta czekoladowa - przepis na tartę czekoladową od UgotujmyTo.pl
Tarta czekoladowa – składniki:

Ciasto:

150 g mąki
100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
50 g cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Na masę:

150 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
30 g cukru
100 ml śmietany kremówki

1. Mąkę z masłem rozetrzeć na okruszki. Dodać cukier i wymieszać. Dodać żółtko zmieszane z wanilią i zagnieść wszystko, a jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.



2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek. Przenieść na formę do tarty o średnicy ok.22cm. Najlepiej jak ciasto zwisa poza brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem lub fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami aby zapobiec podnoszeniu się ciasta w czasie pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć papier z zawartością i piec kolejne 5 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po upieczeniu jak ciasto jest jeszcze ciepłe ostrym nożem ściąć wystające poza krawędzie ciasto.



3. W kąpieli wodnej (szklana miska ustawiona na rondelku z gotującą wodą tak aby nie dotykała dnem wody) rozpuścić połamaną czekoladę i masło mieszając cały czas. Odstawić do ostygnięcia.


4.Jajka zmiksować z cukrem. Dolać do wystudzonej czekolady cały czas mieszając do połączenia składników. Dolać kremówkę i dobrze wymieszać. Masa zrobi się gęsta.



5.Wylać masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W trakcie studzenia masa stężeje. Podawać z owocami i/lub śmietaną. Oprószyć kakao.

Tarta czekoladowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation