Kuchnia

pizza

Chlebek pita - przepis na chlebek pita krok po kroku
Składniki na chlebek pita:

1 łyżeczka suszonych drożdży
60g mąki razowej chlebowej
250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion kminku
2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia

Składniki na farsz:

1-2 piersi z kurczaka
2 papryki
2 cebule
sól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowy
oliwa do smażenia

Składniki na sos:

200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu)
2-3 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz



Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej wody i odstawiam na 5 minut. Do dużej miski przesiewam obie mąki i dodaję sól i kminek. W środku robię zagłębienie w które wlewam drożdże, 190 ml letniej wody i oliwę.



Mieszam łyżką aż zrobi się w miarę jednolita masa a następnie przekładam na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiam aż zrobi się ciasto gładkie i elastyczne.


Przekładam ciasto do lekko wysmarowanej tłuszczem miski i przykrywam lekko wilgotną ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyjmuję na posypaną mąką powierzchnię i formuję ciasto w walec, który kroję na 6 części.



Każdą część rozwałkowuję w cylindryczny kształt i układam na podsypaną mąką blaszkę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.



Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Przygotowuję drugą blachę którą nagrzewam w piekarniku i na tak nagrzaną blachę układam chlebki i piekę 5-8 min po czym przenoszę na kratkę i smaruję wierzch lekko wodą.



Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Doprawiam papryką, pieprzem i sosem sojowym.


Cebule i paprykę obieram i kroję w paski. Na gorącej patelni na odrobinie oliwy podsmażam kurczaka aż się zrumieni, po czym dodaję cebulę i paprykę i smażę aż lekko zmiękną.

Do jogurtu wciskam czosnek, dodaję posiekany koperek i doprawiam solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation