Kuchnia

pizza

Kuchnia w zieleni: Składniki (na 3 pizze o średnicy ok. 24 cm):

Ciasto

1/8 paczki drożdży
pół szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki soli
mąka (w zależności od tego ile będzie potrzeba masie z drożdży i wody)


Drożdże rozkruszamy, dodajemy sól, miód oraz wodę. Mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mąkę - taką jej ilość, aby zagnieść jednolite ciasto. Odstawiamy na ok. 30 miut w ciepłe miejsce.



Na wierzch

ok. 100 g szynki parmeńskiej
1 pomidor lub ok. 10 pomidorków koktajlowych
ok. 20 czarnych oliwek
2 kulki mozarelli
dwie garście rukoli
kilka listków bazylii
300 ml przecieru pomidorowego wymieszanego z oregano i tymiankiem




Z ciasta przygotowujemy pizzę. Grubość zależy od naszych upodobań. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, układamy plastry mozarelli, pomidory i oliwki. W zależności od tego jak pieczemy - jeśli na kamieniu, to można od razu położyć szynkę, gdyż czas pieczenia nie będzie zbyt długi, a jeśli na blasze wyłożonej papierem, na ok. 5 - 10 minut przed wyjęciem, kładziemy szynkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut (przy kamieniu ok. 8 minut - uprzednio nagrzewając kamień).
Po wyjęciu wykładamy rukolę i bazylię i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation