Kuchnia

pizza

Pizzę mogłabym jeść i jeść... Zresztą, kto z nas jej nie lubi :) Pizza zniknęła prawie tak szybko, jak szybko zrodził się pomysł na jej zrobienie. Akurat tę wersję zawdzięczam panom prowadzącym mały osiedlowy warzywniaczek, którzy na moje życzenie przywieźli mi rukolę w doniczce (a jeszcze wcześniej praktycznie każdy rodzaj ziół, które mi się uwidziały:)). Skoro była już rukola, to zdobycie pozostałych składników nie było już żadnym problemem. Ten rodzaj pizzy jest chyba moim ulubionym. Nie jest ona zbyt ciężka, ma na sobie coś zielonego, co czyni ją "bardziej zdrową" i jest niezwykle cienka (taką najbardziej lubię). Klasyczne wręcz połączenie składników idealnie współgra ze sobą. Skropiona oliwą z oliwek, z dodatkiem świeżej bazylii smakuje wyjątkowo. Zachęcam do spróbowania, a już niedługo postaram się zrobić pizzę w trochę innej odsłonie - z gruszką, orzeszkami pinii i borowikami. Ciekawa jestem czy Wam zasmakuje :)

Pizza z szynką parmeńską, mozarellą, pomidorami i rukolą


Składniki (na 3 pizze o średnicy ok. 24 cm):

Ciasto

1/8 paczki drożdży
pół szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki soli
mąka (w zależności od tego ile będzie potrzeba masie z drożdży i wody)


Drożdże rozkruszamy, dodajemy sól, miód oraz wodę. Mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mąkę - taką jej ilość, aby zagnieść jednolite ciasto. Odstawiamy na ok. 30 miut w ciepłe miejsce.



Na wierzch

ok. 100 g szynki parmeńskiej
1 pomidor lub ok. 10 pomidorków koktajlowych
ok. 20 czarnych oliwek
2 kulki mozarelli
dwie garście rukoli
kilka listków bazylii
300 ml przecieru pomidorowego wymieszanego z oregano i tymiankiem




Z ciasta przygotowujemy pizzę. Grubość zależy od naszych upodobań. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, układamy plastry mozarelli, pomidory i oliwki. W zależności od tego jak pieczemy - jeśli na kamieniu, to można od razu położyć szynkę, gdyż czas pieczenia nie będzie zbyt długi, a jeśli na blasze wyłożonej papierem, na ok. 5 - 10 minut przed wyjęciem, kładziemy szynkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut (przy kamieniu ok. 8 minut - uprzednio nagrzewając kamień).
Po wyjęciu wykładamy rukolę i bazylię i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation