Kuchnia

rybcia

Przepis na dorsza pod pierzynką z porów - UgotujmyTo.pl
Przepis na dorsza pod pierzynką z porów

Potrzebne:

2 porcje dorsza lub innej ryby
2 białe części pora
1 cytryna
2-3 łyżki masła
natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa

Umyć i osuszyć rybę. Ułożyć na kawałkach wysmarowanej oliwą folii, doprawić solą i pieprzem.

Umyć i pokroić por. Rozgrzać 2-3 łyżki masła i udusić por do miękkości.


Doprawić solą i pieprzem (pamiętając że ryba też jest już doprawiona), dodać umytą i poszatkowaną natkę (w zależności od upodobań… ja zwykle dodaję duuuuuużo bo lubię ;)…) Cytrynę umyć, sparzyć, wysuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i dodać do porów, wcisnąć też sok z cytryny.


Wymieszane składniki ułożyć na kawałkach ryby.


Zawinąć w folię i piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation