Kuchnia

rybcia

Składniki na 2 porcje:

400g białej ryby (u mnie polędwica z dorsza)
duży por zielona i biała część
pół cebuli
ząbek czosnku
100 ml białego półwytrawnego wina
1-2 łyżki kremowego serka o niskiej zawartości tłuszczu (dla tych, którzy nie liczą kalorii polecam mascarpone)
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
skórka z połowy spażonej i wyszorowanej cytryny
sól morska
pieprz (ja dałam cytrynowy)
ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb

Przygotowanie:

Rybę myjemy i przyprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. Rozgrzewamy na dużej patelni oliwę, następnie masło. Szklimy cebulę, następnie dodajemy pora i czosnek. Na niedużym ogniu dusimy aż por zacznie rozpadać się na „wstążki”. Wówczas kładziemy na porowych papilotach kawałki ryby, podlewamy winem i dusimy ok 5-7 minut. Następnie rybę obracamy (nic nie szkodzi jeśli się rozpadnie), dodajemy serek, mieszamy i całość trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation