Kuchnia

rybcia

Przepis na makaron z krewetkami z chili, krewetki z chili
Składniki (na 2 osoby):
[unordered_list style="tick"]

ok. 300-400 g. krewetek
1 (lub więcej) papryczka chili
3-4 ząbki czosnku
dużo posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek extra vergine Monini do smażenia
makaron ok. 200 g (najlepiej linguine lub spaghetti)
sól, pieprz, otarta skórka z 1 cytryny


Oraz na marynatę:


ok. 100 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini
ok. 100 ml soku z cytryny
pokruszone płatki chili




Mieszam składniki marynaty do których dodaję 3-4 ząbki czosnku i umyte i osuszone krewetki.

I odstawiam… najlepiej na kilka godzin.

Na drobno kroję papryczkę i pietruszkę. Czosnek – który wyjmuję z marynaty – kroję na plasterki. Cytrynę myję i sparzam wrzątkiem a potem ścieram skórkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone chili i czosnek.

Po jakiejś minucie dodaję odcedzone wcześniej z marynaty krewetki.

Doprawiam solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.

Po następnej minucie dorzucam makaron ugotowany wg przepisu al dente skróconego o jakąś minutę ponieważ makaron jeszcze będzie chwilę na patelni. Dodaję piertuszkę…

I…gotowe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation