Kuchnia

pasty i paszteciki do chlebka

Pasta z cukinii

Składniki:

- 1 kajzerka (mogą być też 2 kromki chleba tostowego, kawałek bagietki lub inne pieczywo, które nadaje się do zapiekania w piekarniku)

- 70 g serka Philadelphia

- 1 żółtko

- 1 łyżka śmietany 12%

- 2 łyżki startego sera typu parmezan (świeżo tarty sprawdzi się znacznie lepiej)

- ok 100 g cukinii

- pieprz

- sól

- pestki dyni


Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i odciskamy mocno z nadmiaru soku.

Serek mieszamy na gładką masę z żółtkiem i śmietaną. Dodajemy startą cukinię i parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem.

Bułkę przekrawamy na pół, każdą połówkę smarujemy pastą. Możemy udekorować wierzch cienkimi plasterkami cukinii, tak jak ja to zrobiłam, ale wówczas masa słabiej się zapiecze (plasterki mają charakter typowo dekoracyjny, jeśli więc nie zależy Wam na robieniu zdjęć lub zachwyceniu domowników efektami wizualnymi polecam zrobić bez :)). Posypujemy pestkami dyni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 15 minut (aż pasta z wierzchu ładnie się zrumieni).

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation