Kuchnia

pasty i paszteciki do chlebka

450g słoniny bez skóry,
600g chudego boczku,
3 cebule,
100g pieczarek,
1 łyżka majeranku,
sól.
Wykonanie:

Słoninę i boczek kroję w kostkę. Smażę w głębokim garnku mieszając od czasu do czasu, aż oddzieli się tłuszcz i powstaną skwarki. Za pomocą chochelki odlewam nadmiar łuszczu (u mnie ok. 1,5 szklanki). Taki czysty smalec, gdy zastygnie przyda się do smażenia niektórych potraw.
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do smalcu ze skwarkami. Doprawiam solą i smażę, aż cebula lekko się zarumieni.
Na koniec dodaję pokrojone pieczarki i wszystko razem smażę ok. 10 minut. Doprawiam majerankiem i solą. Gdy wystygnie przelewam do naczyń i odstawiam w chłodne miejsce (należy spożyć w ciągu 5-6 dni). Nadmiar można od razu zamrozić, smakuje potem tak samo wybornie jak tuż po usmażeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation