Kuchnia

CIASTA

DESER TRUSKAWKOWO-MIĘTOWY

Składniki warstwy truskawkowej:

około 50 dag świeżych, umytych i pozbawionych szypułek truskawek
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
3-4 łyżki cukru

Składniki warstwy miętowej:

500 ml śmietanki 30%
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
pęczek świeżej mięty

przepis na tortownicę 21 cm

Truskawki miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do truskawek. Całość słodzimy do smaku. Wylewamy do wyłożonej folią tortownicy. Wkładam do lodówki i czekamy, aż masa stężeje.
Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową. Żelatynę rozpuszczamy jak wyżej. Lekko przestudzoną łączymy ze śmietanką.
Listki mięty siekamy i dodajemy do masy, zostawiamy kilkanaście do ozdobienia wierzchu ciasta. Masę wylewamy na stężały spód truskawkowy i ponownie deser chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy pozostałymi listkami mięty.

Uwagi:

- zamiast zwykłego cukru możecie dodać syrop z agawy, ksylitol lub cukier palmowy. Świetnie współgrają z truskawkami i sprawiają, że deser jest dużo zdrowszy.
- z powodu jak wyżej możecie zastąpić śmietankę jogurtem naturalnym, ale trzeba wtedy podwoić dawkę żelatyny;
- jeśli nie chcecie w ogóle dodawać żelatyny zróbcie deser w pucharkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation