Kuchnia

CIASTA

Drożdżówki z makiem



Dawno nie piekłam żadnych bułeczek, a że masa makowa prosiła o wykorzystanie, oto i one, tradycyjne drożdżówki z makiem, dla wielu smak dzieciństwa.



Składniki na ciasto na około 12 drożdżówek :( źródło )

- 500 g mąki
- 75 g masła lub margaryny
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
- szczypta soli
- 70 g cukru

Dodatkowo:

- około 600 g gotowej masy makowej



Masło stopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przez około 1 - 1,5 godziny. Ponownie wyrobić.

Rozwałkować na placek o wymiarach 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 3 - 3,5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić 10 - 15 minut do podrośnięcia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w 220 st. C około 10 minut. Wystudzić na kratce, można polukrować.


Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation