Kuchnia

CIASTA

Cupcakes czekoladowe z espresso i toffi

składniki na ciasto:

2 jajka
2 żółtka
155g cukru
150ml espresso
75g masła
55g gorzkiej czekolady
45g gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
95g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta sody
duża szczypta soli
Składniki powinny być w temp. pokojowej!

składniki na krem:

1 szklanka śmietanki kremówki 30%
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki kremu toffi/krówkowego
oraz:

14-16 łyżeczek kremu toffi/krówkowego*
Foremkę na muffinki (14-16 sztuk) wyłożyć papilotkami. Espresso podgrzać z masłem oraz miodem w garnuszku, ciepłą mieszankę ściągnąć z ognia i dodać czekoladę, po ok. minucie przesiane kakao. Wymieszać na gładką masę (np. ręczną trzepaczką). Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 12-14 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek (np. foremką do rurek, średnica ok. 1,5-2cm) i napełnić je toffi (po 1-1,5 łyżeczki). 

Kremówkę podgrzać. Czekoladę posiekać. Do gorącej śmietanki dodać toffie i wsypać czekoladę, wymieszać na gładki krem. Ostudzić, schłodzić 15-20 minut i ubić na puszysty, lekki mus. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ozdobić wierzch babeczek. Można posypać odrobiną kakao. Polecam dekorować przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation