Kuchnia

Przepisy

MIODOWA TARTA ZE ŚLEDZIEM

Ciasto:
miód: 2 łyżki stołowe
masło zimne: 100 g
sól: 1 łyżeczka
mąka pszenna: 1,5 szklanki
jajko: 1 szt.

Farsz:

pistacje solone: garść
śmietana kwaśna 18%: 200 ml
cebula: 1 szt.
zielone papryczki chili: 2 szt.
oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
filety śledziowe w oleju: 400 g
ser mozzarella: 120 g

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozdrobnione zimne masło, sól, miód i jajko. Wyrobić ciasto, po czym schłodzić w lodówce ok. pół godziny. Następnie cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. Ostudzić.

Farsz:

Odsączone z oleju filety śledziowe pokroić w krótkie paski. Papryczki chili przekroić wzdłuż, wyciąć gniada nasienne i pokroić w drobne paseczki, mozzarellę w plastry, cebulę w krążki. Na wystudzony spód tarty rozprowadzić kwaśną śmietanę, następnie dookoła ułożyć śledzie, w środek "na zakładkę" mozzarellę. Cebulę i papryczkę ułożyć na śledziach. Mozzarellę skropić oliwą z oliwek, posypać grubo posiekanymi pistacjami. Podawać na zimno w formie przekąski lub przystawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation