Kuchnia

Przepisy

KANTYCZKA


2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 gramów miękkiego masła
8 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki maku
2 łyżki kakao
ok. 300 gramów okrągłych biszkoptów
2 słoiczki dżemu malinowego lub z czarnej porzeczki
polewa czekoladowa (dostępna na blogu lub profilu, zrobiłam z podwójnej porcji)
perełki cukrowe

Masło utrzeć z cukrem, wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżki mąki odłożyć).
Z białek ubić sztywną pianę i za pomocą łyżki dokładnie połączyć z ciastem.

Ciasto podzielić na 3 równe części.
Do I dodać kakao, do II suchy mak, a do III odłożone 2 łyżki mąki.

Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 38x25 cm, wykładać kolejno warstwy:

ciemne ciasto
biszkopty
dżem z pierwszego słoiczka
ciasto z makiem
biszkopty
dżem z drugiego słoiczka
jasne ciasto

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec aż wierzch się zarumieni, a brzegi ciasta zaczną odstawać od blachy (ok. 50-60 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation