Kuchnia

Przepisy

Racuszki jabłkowe

60-75 g masła
2 jabłka
2-3 łyżki soku z cytryny
2 jajka
30 g cukru
Szczypta soli
0,25 l maślanki
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g jogurtu waniliowego
Cytryna i melisa do dekoracji

40 g masła roztopić i ostudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Jajka utrzeć z cukrem i solą. Dodać maślankę i stopione masło. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta, a na nie - plasterki jabłka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation