Kuchnia

Napitki

Gorąca czekolada z pianką tiramisu

SKŁADNIKI:
Na piankę:
• 1 żółtko
• 2 łyżki drobnego cukru
• 2 łyżki serka mascarpone
• 1/2 szklanki śmietany kremówki

Na czekoladę:
• 600 ml mleka
• 1 czubata łyżka dobrego, gorzkiego kakao + odrobinę do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Żółtko ubij z cukrem na kogel mogel, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
2. Osobno ubij kremówkę – zrób gęstą, bitą śmietanę.
3. Delikatnie połącz bitą śmietanę z masą mascarpone i schowaj do lodówki.
4. Mleko wlej do rondelka z grubym dnem i wymieszaj z kakao. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut.
5. Rozlej czekoladę do filiżanek i nałóż sporą ilość pianki (możesz w tym celu użyć rękaw cukierniczy z ciekawą końcówką). Posyp odrobiną kakao i podawaj na gorąco.

SMACZNEGO!

fot. Chili&Tonka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation