Kuchnia

Napitki

Koktail obniżający cholesterol

Składniki:
grejpfrut
pomarańcza
marchew
1⁄4 łyżeczki oleju lnianego
2 łyżki kiełków pszenicy/ brokułu/ rzodkiewki – do posypania

Przygotowanie:
Owoce i marchew obieramy, ze wszystkich składników wyciskamy sok w wyciskarce lub sokowirówce. Na koniec mieszamy z olejem i kiełkami.

Błonnik - pektyna zawarta w miąższu i białej osłonce (albedo) grejpfruta już po 3 tygodniach stosowania obniża stężenie cholesterolu o ponad 7,5%. Najskuteczniejsze są grejpfruty czerwone, ponieważ zawierają stosunkowo dużo karotenoidów i likopenu - silnych antyutleniaczy chroniących przed miażdżycą, udarem, nowotworami - szczególnie trzustki i żołądka. Olej lniany zaś jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest polecany jako środek zapewniający prawidłowy transport lipidów we krwi - głównie cholesterolu, wpływa na jego ogólny poziom oraz minimalizuje odkładanie się blaszki miażdżycowej.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation