Kuchnia

Kuchnia: gotowanie i smażenie, obiady..

KOTLETY WARZYWNO-PIECZARKOWE


SKŁADNIKI:

1 opakowanie mrożonej zupy pieczarkowej
1 jajko
3/4 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Mrożoną zupę pieczarkową wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy aż zmiękną wszystkie warzywa. Całość odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Płatki owsiane zalewamy wrząca wodą i również osączamy (jeżeli wykorzystamy płatki owsiane zamiast błyskawicznych, to trzeba je będzie wcześniej ugotować).
Warzywa miksujemy za pomocą blendera.
Dodajemy płatki owsiane, jajko i bułkę tartą. Całość mieszamy. Z przygotowanej w ten sposób masy formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotlety i równomiernie obtaczamy je w bułce.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Czy kotlety zawsze muszą być zrobione z mięsa? Otóż nie – mogą również powstać z zupy – w tym wypadku z mrożonej zupy pieczarkowej podanej w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej lub białej kapusty SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation