Kuchnia

Kuchnia: gotowanie i smażenie, obiady..

Brokułowa podana z mozzarellą i orzechami~ Dietetycznie Siostro!

Kilogram brokułów
Jedna, duża, słodka cebula
Mały serek mozarella, około 120g
12 orzechów, u mnie 4 nerkowce, 4 włoskie, 4 laskowe
1/2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
Dwie szczypty białego pieprzu
Czarny pieprz
Opcjonalnie kapka oleju sezamowego

Przygotowanie

Cebulkę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnczka. Dorzucamy brokuły, zalewamy około litrem wody, solimy i pieprzymy i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu do 5-7 minut. Chodzi o to aby brokuły były dość miękkie ale nie straciły koloru. Odcedzamy nie wylewając płynu - będzie nam potrzebny. Przecedzone warzywa miksujemy lub blenderujemy stopniowo dodając płyn. Do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.
Orzechy siekamy i lekko prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plastry. Zupę podajemy z plasterkiem sera, posypką z orzechów i posypaną czarnym pieprzem. Najlepiej moim zdaniem do tej zupy pasuje posypka z nerkowców - są najdelikatniejsze. Smakowała mi lekko skropiona po wierzchu olejem sezamowym ;) ...mniam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation