Kuchnia

Kuchnia: gotowanie i smażenie, obiady..

"Najlepsze kluski śląskie"

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
pół łyżeczki soli
50 g masła
około 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od ziemniaków)
2 łyżki oleju
200 g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na niewielkie kawałki by jak najszybciej się ugotowały.

Wrzucamy do zimnej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.

Po odcedzeniu dodajemy kawałek masła i rozgniatamy.
Odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia.

Następnie mielimy ziemniaki na najmniejszych oczkach, dodajemy jajko i żółtko.
Nieustannie zagniatając ciasto dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, aż będzie przypominało glinę (a przynajmniej mi się z tym skojarzyło. ;))

Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, robimy w nich zagłębienie palcem i układamy na stolnicy.

Po zrobieniu wszystkich kluseczek przykrywamy je czystą ściereczką i wstawiamy wodę.

Do garnka z wodą dodajemy olej oraz odrobinę soli.

Na suchej patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek.

Do gotującej się wody wrzucamy kluski (najlepiej podzielić je na dwie partie), wyciągamy kiedy wypłyną i polewamy skwarkami z boczku.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Doskonałe do sosów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation