Kuchnia
Dipy, sosy, pasty
Sosy:
Sos pieczarkowy
Ugotuj kilka obranych pieczarek – możesz wrzucić je na kilka minut do wrzątku lub wykorzystać urządzenie do gotowania na parze. Następnie zmiksuj je z dodatkiem 2-3 łyżek jogurtu naturalnego, koperku – opcjonalnie również z 1 ząbkiem czosnku i łyżeczką masła. Przypraw do smaku pieprzem i solą, zamieszaj i w ten prosty sposób otrzymałeś sos, który będzie się doskonale komponował jako dodatek do mięsa – zarówno na ciepło jak i na zimno.
Sos pomidorowy
Bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny i pasujący do dań z makaronem, ziemniakami i ryżem. Wystarczy do niewielkiego garnka przelać pokrojone i obrane pomidory z puszki lub kartonika, dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy takie jak: bazylia, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól, lubczyk. Można także złagodzić smak, dodając 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość należy zagotować, od czasu do czasu mieszając. W wersji dla osób bardzo zapracowanych, można uprościć przygotowanie, wkładając wymienione wyżej składniki do miski a następnie umieścić na około 5 minut w mikrofalówce. Doskonałym uzupełnieniem sosu pomidorowego mogą być plastry mozzareli lub świeżo starty parmezan.
Sos szpinakowy
W zależności od ilości sosu jaką chcemy uzyskać, rozmrażamy kilka niewielkich kostek mrożonego szpinaku. Najlepiej jest to zrobić w niewielkim rondelku. Po roztopieniu, podgrzewamy szpinak jeszcze kilka minut, tak aby odparować wodę. Na koniec należy dodać 3-4 łyżki jogurtu, czosnek wyciśnięty przez praskę, a także pieprz i sól. W ten sposób otrzymany sos doskonale pasuje do ryb, mięs oraz dań z razowym makaronem.
Sos marchewkowo- kalafiorowy
Ugotowaną marchewkę oraz kilka średniej wielkości różyczek kalafiora (także podgotowanych) należy zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności – gdyby sos był za gęsty, można dodać niewielką ilość przegotowanej wody lub bulionu warzywno-mięsnego. Należy pamiętać także o odpowiednim przyprawieniu sosu, najlepiej będą pasować: lubczyk, pieprz, sól, chili, można dodać także rozgnieciony ząbek czosnku oraz 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Tak przygotowany dodatek będzie pasował do dań z gotowanym mięsem, makaronem oraz ryżem.
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