Kuchnia

kurczak

Soczysty kurczak pod kruszonką
Składnik
• 3 pojedyncze piersi kurczaka,
• 1 ząbek czosnku,
• sok z połowy cytryny,
• sok z połowy limonki,
• 2-3 łyżki oliwy/oleju,
• sól, pieprz

• Na "kruszonkę":

• 3-4 łyżki bułki tartej,
• 2-3 łyżki oliwy,
• 1 ząbek czosnku,
• 1/2 natki pietruszki,
• duża garść świeżej bazylii,
• połowa papryczki chilli,
• skórka z całej cytryny,
• sól, pieprz

• ew. tarty parmezan lub mozzarella*
KALKULATOR MIAR I WAG
Przygotowanie
Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.

Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation