Kuchnia

kurczak

Kurczak z winem i pieczarkami,
Składniki
2 duże piersi z kurczaka

lub 4 udka
ulubione przyprawy do kurczaka, ja dodałam
rozmaryn, słodką paprykę, bazylię
200g pieczarek
1 duża cebula
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki białego, półsłodkiego wina
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 ml śmietanki 12 %
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, ja dodałam filet z kurczaka, który pokroiłam w duże kawałki, doprawiłam ulubionymi przyprawami. Kurczaka obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Kurczaka wyciągamy z patelni, olej zostawiamy, smażymy na nim cebulę, pieczarki, cebula ma się zeszklić. Następnie podlewamy wszystko bulionem, winem, dodajemy koncentrat, gotujemy przez 5 minut.

Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy palnik do minimum i dusimy przez 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeśli macie to idealnie pasuje tutaj świeży estragon. Na sam koniec do sosu wlewamy śmietankę. Przed podaniem całość posypujemy natką pietruszki.

Kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation