Kuchnia

Ciasta

PIERNIKOWE MUFFINKI Z DZEMEM TRUSKAWKOWYM.

Składniki (na 18 sztuk)

suche:

400 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do piernika
250 g cukru pudru

mokre:

250 ml mleka
100 ml oleju
1 jajko

dodatkowo:

150 g dżemu truskawkowego



W dużej misce wymieszać suche składniki, w wysokim pojemniku, za pomocą rózgi wymieszać mokre składniki. Do suchych składników wlać płyn i wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Do każdej nałożyć niepełną łyżkę ciasta, na to łyżeczkę dżemu i przykryć znowu niepełną łyżką ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić muffinki w formie przez 10 minut, a potem wyjąć i zostawić na kratce do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation