Kuchnia

Ciasta

Pleśniak

Składniki na ciasto:

5 żółtek
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
szczypta soli

Składniki na pianę:

5 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru

Dodatkowo:
dżem np.z czarnej porzeczki
orzechy włoskie,rodzynki

Wykonanie:

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier. Żółtka oddzielić od białek (białka wstawić do lodówki ponieważ będą nam potrzebne do piany) i dołożyć do składników na stolnicy. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Gdy będzie wyrobione podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao. Dwie części (jedna biała i jedna z kakao) włożyć do lodówki, a trzecią część (białą) wałkuje się i wkłada do przygotowanej formy. Ja białą część podpiekam na złoty kolor, wyciągam z piekarnika, smaruję dżemem z czarnej porzeczki. Na tarce o grubych oczkach trę ciasto z kakao na dżem i znowu podpiekam w piekarniku. Przygotowuję pianę z białek (5 białek+2 łyżki mąki ziemniaczanej+1szk.cukru, ubić razem na pianę) i polewam nią brązowe ciasto. Na pianę wrzucam rozdrobnione orzechy i rodzynki i trę białe ciasto wyjęte z lodówki. Wkładam znowu do piekarnika i po paru minutach jest gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation