Kuchnia

Ciasta

Keks biszkoptowy z żurawiną przepis | Kotlet.TV

Przepis na keks biszkoptowy
Czas: 1 godzina Liczba porcji: forma ok. 23-25 cm
Składniki

5 jajek
220 g mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g żurawiny np. Bakalland
100 g orzechów włoskich
*przepis powstał we współpracy z marką Bakalland.
Moje porady

do keksu możecie również dodać inne bakalie i ulubione orzechy
Przepis na keks
KROK 1.
Przygotowanie zaczynam od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę.

Przepis na keks
KROK 2.
Żółtka razem z cukrem ubijam na puszysty kogel. Do tego dodaję makę, cukier, proszek do pieczenia, białka i łączę delikatnie.

Przepis na keks
KROK 3.
Wsypuję żurawinę oraz orzechy i mieszam.

Przepis na keks
KROK 4.
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Przepis na keks
KROK 5.
Kroję ostrym nożem tak by bakalie przekroić a nie wyciągać :) Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation