Kuchnia

Ciasta

Ciasto czekoladowe, najlepsze z lodami waniliowymi!

Składniki:

300g czekolady deserowej
200g masła
1/4 szklanki mocnej kawy
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
lody waniliowe do podania
polewa:

60g czekolady
2 łyżki śmietanki

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać kawę i ekstrakt, wymieszać. Jajka podbić lekko z cukrem, dodać je do masy czekoladowej. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlać do formy o średnicy 20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec około 45-50 minut. Przestudzić.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Polać polewą ciasto. Podawać najlepiej w towarzystwie lodów waniliowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation