Kuchnia

Food

Zdrowa nutella

Składniki:
1,5 szklanki orzechów laskowych
2-3 łyżki pasty daktylowej
szczypta soli
2-3 łyżki carobu (karobu)

Wykonanie:
1. Orzechy podpiekamy w piekarniku (w temp. 350F) ok 10-15 min. Następnie bierzemy do ręki garść orzechów, pocieramy jedne o drugie i w ten sposób zdzieramy skórkę.
2. Miksujemy orzechy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników.
Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Pasta daktylowa
ok. 3/4 szklanki daktyli namoczyć w wodzie na ok. 2 godzin lub na noc.
Odlać wodę i zmiksować na gęstą pastę. Zamiast mocznia możemy daktyle zagotować w wodzie żeby bardziej zmiękły. Jeżeli mamy dobry mikser, możemy je od razu zmiksować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation