Kuchnia

wszystko, co owsiane

muffinki z jabłkami

Składniki:

200 g mąki
50 g płatków owsianych
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 duże jabłko
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka
150 g cukru
szczypta soli
6 łyżek oleju
200 ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego

Wykonanie:

Foremki do muffinków (12 sztuk) wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.
W osobnej misce zmiksować jajka razem z cukrem, solą, miąższem wanilii, sokiem z cytryny, olejem i mlekiem. Następnie stopniowo dodawać mieszankę mączną. Na końcu dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko, wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC. Odstawić w formie na kratkę kuchenną na ok. 10 minut. Następnie muffinki wyjąć z formy i ostudzić.
W garnku wymieszać dżem z 4 łyżkami wody. Zagotować, a potem lekko przestudzić. Mieszanką posmarować wierzch muffinek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation