Kuchnia

ŁASUCHOWO

Sałatka brokułowa (hit na przyjęcia)


Składniki:

500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
1 puszka kukurydzy konserwowej
200 g sera typu feta
3 kopiaste łyżki majonezu
5 łyżek pestek słonecznika (ew. dyni)
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu




Wykonanie:

Świeży brokuł umyć i podzielić na drobne różyczki (bez łodygi, której nie używamy do sałatki). Mrożony brokuł nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Wrzucić różyczki do garnka z gotującą się wodą. Obgotować brokuł ok. 5 minut (musi pozostać lekko chrupiący). Ostudzić.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż uzyska złoty kolor. Ostudzić.
Ser pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W salaterce wymieszać: ser, kukurydzę, brokuły, majonez i pieprz. Całość posypać prażonym słonecznikiem. Podawać.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation