Kuchnia

ŁASUCHOWO

Wegetariańskie kotlety z kalafiora. | Lawendowy Dom
Kotlety z kalafiora
1 kalafior średniej wielkości
3 ziemniaki
1 duża cebula
150 g świeżego szpinaku
garść świeżych ziół
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki tartej bułki i dodatkowo bułka do panierowania
sól
pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki obrać. Kalafiora i ziemniaki ugotować w oddzielnych naczyniach do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, i zeszklić na oleju. Szpinak pokroić w cienkie paseczki i dodać do cebuli na minutę przed końcem smażenia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kalafiora zmiksować na dość grubą „kaszę”. Do miski włożyć kalafiora, ziemniaki, dodać cebulę ze szpinakiem, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki, jeśli za gęsta, wbić jajko. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce i usmażyć z obu stron na złoto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation