Kuchnia

Przepisy

Makaron z dynią w sosie śmietanowym


Sos dyniowy przygotowuje się tyle co gotuje się makaron, więc bardzo szybko.

Do pasty dyniowej możemy dodać potarty parmezan lub gorgonzolę, fajnie podkręcą smak.


Składniki

300g makaronu
500g dyni użyłam odmiany hokkaido
3 łyżki masła
1 cebula
1 chili
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
natka pietruszki


Na początku wstawiamy wodę na makaron, gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Dynię obieramy, odcinamy środek z pestkami i kroimy w kostkę 4 x 2 cm.

Na patelnie wlewamy oliwę i masło, układamy dynię, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy bez przykrycia tak długo, aż lekko się zarumieni, następnie przekładamy dynię na drugą stronę, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili (wycięłam pestki) smażymy przez 5 minut, wlewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem tak długo, aż dynia stanie się miękka.

Na koniec wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową, jeśli będzie za gęste to można dolać trochę wody, w której gotował się makaron. Całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Jeśli ktoś lubi, można dynię podusić widelcem, dolać trochę mleka, powstanie gęsty dyniowy sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation