Kuchnia

Przepisy

Jesienne ciasto z dyni w polewie z białej czekolady

1 szklanka dyni zblendowanej w blenderze
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku
pół łyżeczki imbiru w proszku
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 jajko
2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Dynię obierz i pokrój na kwadraty. Wrzuć do blendera i rozdrobnij na drobne kawałeczki.

Orzechy także zblenduj lub posiekaj na drobne kawałeczki.

Zblendowaną dynię zmiksuj lub dokładnie wymieszaj w misce z brązowym cukrem,
roztopionym masłem, jajkiem, imbirem.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku wymieszaj w misce.

Następnie wymieszaj z mąką i posiekanymi orzechami.
Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
Ciasto wyłóż do przygotowanej formy i piecz przez około 35 - 40 minut.
ciasto-dyniowe-blaszka
Aby sprawdzić czy jest upieczone, wsuń patyczek. Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
Wyjmij z piekarnika i ostudź.
ciasto-dyniowe-upieczone
Dla dekoracji można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
albo roztopioną białą czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
My wykorzystaliśmy w przepisie bialą czekoladę.
W tym celu połam kilka kawałków czekolady, wrzuc do miseczki i roztop w kąpieli wodnej.
ciasto-dyniowe-masa
Roztopioną czekoladę rozsmaruj na cieście póki ciepła.
Musisz zrobić to dość szybko, aby czekolada nie zastygła.
ciasto-dyniowe-smarowanie
Posiekaj grubo orzechy włoskie.
ciasto-dyniowe-orzechy-ciecie
...i posyp na jeszcze nie zastygniętą czekoladę. Najlepiej orzechy przygotować sobie trochę wcześniej.
Jeśli posypiemy orzychy na zastygniętą czekoladę, to nam się one nie przykleją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation