Kuchnia

Przepisy

Sałatka z pieczonymi burakami
Składniki (4 porcje)
4 średniej wielkości buraki
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
2 czerwone cebule
4 łyżki oliwy
100 g ryżu
2 łyżki soku z cytryny
sól
Wykonanie
Warzywa oczyszczamy i kroimy w cząstki. Buraki układamy na blaszce do pieczenia i polewamy odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika i grillujemy 20 minut w 170ºC, po tym czasie dodajemy resztę warzyw i pieczemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy ryż. Rozgrzewamy odrobię oleju i podsmażamy suche ziarenka ryżu około 1 minutę, po tym czasie wlewamy 1 szklankę wody i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wodę. Ugotowany ryż pozostawiamy przykryty.
Gdy warzywa są już upieczone, mieszamy je z ryżem. Mieszamy 2 łyżki oliwy z sokiem z cytryny i polewamy sałatkę. Ozdabiamy świeżą bazylią lub natką pietruszki. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation