Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Słodkie niebo: Dietetyczne ciasto marchewkowe

Składniki:

400 g obranej marchwi
1 jabłko (ok. 150g)
300 g mąki razowej pełnoziarnistej (u mnie 100 g pszenna typ 2000, 200g pełnoziarnista orkiszowa)
100 g cukru (fruktory, ksylitolu lub innego słodzidła)
100 g orzechów włoskich
15 g przyprawy korzennej
20 g sody oczyszczonej
4 jajka
170 g oleju
150 g maślanki


Opcjonalnie polewa: ( moje ciasto zrobiłam bez polewy)

300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj.
W misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj. W wysokim naczynie umieść olej, jajka i maślankę i wymieszaj widelcem.
Połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchew i jabłko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź. Serek wymieszaj z jogurtem i rozsmaruj na cieście.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation