Kuchnia

Przepisy

Marchewkowa Zupa Krem


Składniki

0,5 kg marchewki
świeży imbir - kawałek ok. 1 cm
papryczka chili lub chili w proszku (według smaku- 0,5 łyżeczki lub łyżeczka)
cebula
2 ząbki czosnku
15 g masła - łyżka (do zeszklenia cebulki i do uprażenia płatków)
bulion warzywny lub woda
50 g płatków migdałowych

Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek.
Imbir stary na małych otworach tarki, papryczkę lub proszek chili dodać do cebuli (zupa powinna być ostra, jednak paprykę warto dodawać stopniowo i probować, czy smak nam odpowiada). Dodać marchewkę, wlać ok. jednego litra wody lub bulionu. Posolić. Gotować do miękkosci marchewki - ok 20 min. Zblendować.

Na pozostałym maśle uprażyć płatki migdałowe. Trzeba uważać - mają nieprzyjemny zwyczaj przypalania się. Posypywać tuż przed podaniem.

Zupa jest bardzo gęsta - nie ma potrzeby jej dodatkowo zagęszczać, nie ma również potrzeby zaprawiać jej śmietaną - chyba, że dla dekoracji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation