Kuchnia

Przepisy

Ruloniki z grillowanych bakłażanów

1/2 kg bakłażanów
1/4 szklanki oliwy
100 g startej twardej fety
125 g serka śmietankowego
4 łyżki świeżej bazylii
sól, pieprz


Bakłażany kroimy w cienkie plastry i solimy. Bakłażana zostawiamy na sicie, a po około 30 minutach płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Kładziemy na nim plastry bakłażanów, smarujemy je oliwą i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż zaczną lekko brązowieć. Fetę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając około 2 łyżek oliwy. Serową masą smarujemy plastry warzyw, zwijamy je w rulonik i podajemy jako pyszną przystawkę.

Bakłażana można również wypełnić innym farszem, np. mielonym mięsem ze szpinakiem lub mozzarellą z drobno pokrojonymi oliwkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation