Kuchnia

Przepisy

Kedgeree - ryż curry z rybą i jajkami


Składniki

2 jajka
70 dag wędzonego łososia lub dorsza ze skórą (Anglicy używają ryby o nazwie haddock - po polsku to plamiak lub wątłusz)
2 liście laurowe
18 dag ryżu basmati
szczypta soli morskiej
2-3 cm korzenia imbiru (startego)
1 pęczek dymki (posiekany)
1 główka czosnku (ząbki posiekane)
10-12 dag sklarowanego masła (trzeba je roztopić i zebrać mleczną pianę z wierzchu; można też użyć ghee, dostępnego w sklepach z indyjskim jedzeniem)
2 czubate łyżki dobrego curry w proszku
1 łyżka nasion gorczycy
2 pomidory, bez nasion (posiekane)
2 cytryny (sok)
garść listków kolendry (posiekanych)
1 papryczka chilli (posiekana)
150 ml jogurtu naturalnego



Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut), zalewamy zimną wodą. Filety i listki laurowe zalewamy w rondlu wodą, aby je przykryła. Zagotowujemy, przykrywamy, dusimy 5 minut na małym ogniu. Studzimy i dzielimy rybę na kawałki. Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą, osączamy. Szklimy imbir, dymkę i czosnek na maśle. Po 5 minutach wsypujemy curry i gorczycę, po 3-4 minutach dodajemy pomidory i sok z cytryny. Ryż mieszamy z rybą i ćwiartkami jajek, podgrzewamy, dodajemy chilli i połowę kolendry, delikatnie mieszamy. Resztę kolendry łączymy z jogurtem - i taki sos podajemy do kedgeree.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation