Kuchnia

Przepisy

Bakłażan faszerowany ryżem z oscypkiem



1 duży bakłażan

ok. 200 g ryżu (najlepiej do risotto, arborio lub carnaroli)

1 duży dojrzały pomidor

100 g oscypka

150 g kurek

1 cebula

rukola

natka pietruszki

200 ml białego wytrawnego wina

200 ml bulionu warzywnego

4 łyżki masła

sól

pieprz



Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym. Z połówek wydrąż miąższ, aby powstały łódeczki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, przekrój, usuń pestki. Pomidora i miąższ bakłażana pokrój w drobną kostkę.

Przygotuj risotto: cebulę pokrój w drobną kostkę i podziel na dwie części. Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklij połowę cebuli, następnie dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić. Dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 1-2 łyżki wazowe bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie. Czynność powtarzaj do czasu, aż ryż będzie prawie miękki.

Na osobnej patelni na pozostałych dwóch łyżkach masła przesmaż pozostałą cebulę, dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez około 8-10 minut. Pod koniec smażenia dodaj miąższ bakłażana i pomidora, ryż z cebulą i listki rukoli. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Powstały farsz przełóż do łódeczek z bakłażana, na wierzch ułóż pokrojony w plasterki oscypek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez około 10 minut, aż ser się rozpuści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation