Kuchnia

jarskie

Zupa - krem z kukurydzy podana z chipsem z boczku i diablotką serową
SKŁADNIKI:

3 puszki kukurydzy
3 łodygi selera naciowego
6 plastrów boczku wędzonego
40 dkg młodych ziemniaków
500 ml mleka
2-3 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju
1 szklanka mąki
20 dkg twardego sera żółtego
1/2 kostki masła
1 łyżeczka ostrej papryczki (przyprawy)
1 białko
1 kostka Winiary warzywna (możemy zastąpić to bulionem warzywnym)
Ziarenka Winiary uniwersalne i pieprz (do smaku)
Świeży tymianek (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kosteczkę. Selera oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Kukurydzę odcedzamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Plasterki boczku układamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 10-15 minut (w termoobiegu). Do garnka wlewamy około 2 l wody i gotujemy. Kiedy nasza woda się zagotuje wrzucamy do niej kostkę warzywną Winiary. Natomiast do drugiego garnka wlewamy olej i go rozgrzewamy, wrzucamy do niego ziemniaki, selera, kukurydzę i czosnek. Całość podsmażamy. Złociste warzywa zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około dwie godziny, między czasie mieszając. Kiedy warzywa będą już dosyć miękkie zupę zalewamy mlekiem, a następnie całość blenderujemy. W między czasie przygotowujemy sobie diablotki. Do miski ścieramy ser żółty (na średnich oczkach), dodajemy mąkę, masło, czerwoną paprykę i odrobinę soli. Ciasto zagniatamy, a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Stolnicę lekko oprószamy mąką, wykładamy na nią ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i kroimy w dosyć cienkie paseczki. Diablotki smarujemy białkiem i posypujemy na wierzch odrobiną startego żółtego sera. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika do 160 C (termoobieg) na około 15-20 minut. Wcześniej przygotowaną zupę przecieramy przez sito, jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy ziarenkami Winiary oraz pieprzem do smaku. Naszą zupę - krem z kukurydzy podajemy z chrupiącym chipsem, pyszną diablotką i listkiem świeżego tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation