Kuchnia

jarskie

Placki marchewkowe z musem chrzanowym z awocado

5 marchewek
4 łyżki mąki kukurydzianej
jajko
łyżka imbiru
awocado
korzeń chrzanu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
szczypior
1 cebula
pomidory (do przybrania)
sól, pieprz, oliwa, sok z połowy cytryny

Marchewkę ścieram w większości na dużych, warzywnych oczkach, resztę na drobnych, łączę z jajkiem, mąką kukurydzianą, startym imbirem, przyprawiam solą i pieprzem i formuję placuszki, które przed pieczeniem pędzluję z obu stron oliwą. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni C i wykładam placki na papier do pieczenia. Wkładam na 25 min do piekarnika, w międzyczasie przewracając na obie strony, żeby się ładnie zrumieniły. Obieram awocado i kroję w kostkę, ścieram korzeń chrzanu na drobnych oczkach tarki, łączę z jogurtem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miksuję. Po 25 minutach wyjmuję placki z piekarnika, na każdym kładę pomidora, cebulę i podaję z musem przyozdobionym "oczkami" ze szczypioru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation